Október végéig kell dolgozniuk a tanároknak, akik nem fogadják el új szerződésüket

Megosztás

Az egész évezredben nem volt ekkora egyeztetés, mint a státusztörvény megszavazása előtt – állította a köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán. Igaz, ezen egyeztetések többsége a kormánnyal szimpatizáló, vagy eleve általuk létrehozott szervezetekkel történt.

Az Origónak adott interjút Maruzsa Zoltán, miután a parlament megszavazta, majd Novák Katalin alá is írta a státusztörvényt.

Az államtitkár a kormánypártok részéről már jól ismert módon beszélt arról, hogy mennyivel jobb lesz a tanároknak, hiszen magasabb fizetést kaphatnak, és hogy mekkora egyeztetés volt. De még egy kicsit túl is lőtt a célon, amikor azt mondta:

„Ebben az évezredben nem volt még ilyen átfogó szakmai egyeztetés törvényjavaslatról”.

Az meg már más kérdés, hogy a tanárok kéréseit szinte teljes mértékben lesöpörték az asztalról, erre nem tért ki részletesebben.

Beszélt viszont a következő lépésekről is. Most szeptember 15-ig értesítik a pedagógusokat arról, hogy 2024. január 1-jétől milyen új szerződésük lesz. Ők ez után szeptember végéig tudnak reagálni. Aki nem fogadja el az új szerződését, annak október végéig kell dolgoznia, a jogviszonya pedig november végével szűnik meg.

Azt is elmondta, hogy szerinte a tanárok döntő többsége marad, de számít azoknak a munkájára, akik nyugdíjba mennek, viszont közben tovább dolgoznak. „Ez egy komoly munkaerő-tartalék” – fogalmazott. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek